gootsteenverstopping

3 tips om een gootsteenverstopping te verhelpen

Geplaatst door

Een gootsteenverstopping leidt er in veel gevallen toe, dat de gootsteen niet meer te gebruiken is. Het water stroomt niet langer weg, waardoor de gootsteen uiteindelijk zal overstromen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om een gootsteenverstopping te verhelpen. In dit artikel vind je drie handige tips, die een gootsteenverstopping oplossen makkelijker maken. Welke van deze tips heb jij al eens toegepast? Gebruik ze ook voor verstoppingen op andere plekken in huis.

Tip 1: gebruik een trekveer

Met een trekveer is het mogelijk om hopen restafval in de afvoer los te trekken. Beweeg de trekveer door de afvoerleiding. Spoel de afvoer vervolgens goed door, zodat het restafval naar de centrale riolering wordt afgevoerd. De trekveer wordt ook veel gebruikt voor het trekken van bijvoorbeeld elektriciteitskabels door pvc-buizen. Veel mensen hebben de trekveer om deze reden standaard al in huis. Nog beter is de combinatie van een trekveer met soda. Soda heeft een ontvettende werking, waardoor restafval sneller los zal laten. Laat soda enkele minuten intrekken en spoel vervolgens zeer heet tot kokend water door de afvoer.

Tip 2: gebruik een ontstopper bij een verstopping

Een klassieke ontstopper, welke ook wel plopper genoemd wordt, kan eveneens een welkom hulpmiddel zijn om verstoppingen te verhelpen. Met een plopper zorg je afwisselend voor onder- en overdruk. Deze verschillen in druk leiden ertoe, dat restafval als het ware losgetrokken wordt van de wand van een afvoerleiding. Net als bij het gebruik van een trekveer is het belangrijk om de afvoer goed door te spoelen.

Tip 3: bel de spoeddienst van een loodgieter

Wanneer het gebruik van een trekveer of klassieke plopper niet voldoende werkt, kan een loodgieter hulp bieden. Loodgieters beschikken over de kennis, ervaring en hulpmiddelen om de afvoer op professionele wijze te ontstoppen. Zo kan de afvoer onder een hoge druk worden doorgespoten. Ook beschikken veel loodgieters over een kleine camera, waarmee de leidingen geïnspecteerd kunnen worden.