siliconen bakvormen

5 tips om te bakken met siliconen bakvormen

Geplaatst door

Bakvorm zijn er om snel en eenvoudig de heerlijkste taarten op tafel zetten. Of maak een lekkere cake waar je nog dagen van kunt smullen. Cupcakes en zelfs brood zijn ook populair om te bakken. Wat je ook wilt maken, met een siliconen bakvorm doe je dat extra makkelijk. Doordat het materiaal zo flexibel kun je de vorm gewoon buiten en rekken om je baksel eruit te krijgen. Op zich al een paar tips, maar verderop in dit artikel geven we je nog 5 tips om te bakken met siliconen bakvormen.

Tip 1: siliconen bakvormen niet invetten

Goed om te weten is dat je een siliconen bakvorm niet hoeft in te vetten. Het idee van siliconen is dat de bakvormen al een natuurlijke anti-aanbaklaag hebben. Gebruik je de siliconen bakvorm voor de eerste keer? Dan wel even invetten. Daarna hoeft het niet meer.

Tip 2: koop meerdere soorten siliconen bakvormen

Bak je veel? En is dat de ene keer een taart en andere keer een cake of wat anders? Dan is het aan te raden om meerdere soorten (siliconen) bakvormen te kopen. Op die manier kun je erg leuk variƫren en elke keer een ander baksel maken. Zo heb je ook altijd een verrassing wat je op tafel zet, wat ook weer leuk is voor je gasten.

Tip 3: gebruik geen scherpe voorwerpen

Je hebt een heerlijke cake gebakken en nu wil je de cake uit de vorm halen. Op zich kan dat heel makkelijk met een siliconen bakvorm, omdat het een flexibel materiaal is. Mocht het toch niet helemaal lukken, gebruik dan geen messen of andere scherpe voorwerpen om je baksel uit de vorm te halen. Daarmee beschadig je de vorm niet alleen, je haalt ook de natuurlijke anti-aanbaklaag eraf. Dat is zonde..

Tip 4: Let op de kwaliteit van de siliconen bakvorm

Ook een belangrijke tip om te bakken met siliconen bakvormen: let extra goed op de kwaliteit van de bakvorm. Doordat ze dus behoorlijk flexibel zijn, kun je ook zomaar je cake breken. Als de bakvormen in ieder te geval te soepel zijn. Ook moet je dan goed uitkijken hoe je hem verplaatst. Met twee handen en bij sommige vormen is extra voorzichtigheid geboden. Ga dus echt voor een kwalitatief goede vorm. Dat kost je wat meer, maar dan weet je wel dat je een goede bakvorm in huis hebt. Goedkoop is in dit geval dan ook zeker duurkoop.

Tip 5: als je niet zoveel bakt: gebruik een wegwerp bakvorm

Bak je niet zoveel? Koop dan een wegwerp bakvorm. Het kan natuurlijk ook zijn dat je af en toe een wilt bakken. Of dat je een feestje op de planning hebt staan en je eens even lekker wilt uitpakken met een eigen gemaakte appeltaart. Dan zou je ook kunnen kiezen voor wegwerp bakvormen. Die gebruik je even tijdelijk en kun je daarna weggooien. Neemt het ook geen ruimte in beslag, maar heb je toch een feestje op tafel gezet met je bakkunsten!