6 handige tips voor in de keuken

Geplaatst door

Het is hip en verantwoord om met eten bezig te zijn en word je door de diverse media-uitingen aangesproken op je consumptiegedrag. Zo is het van belang dat je vers en gevarieerd eet, niet te vet, te zout, te zoet en vooral niet te veel eet.

Dat zijn nogal wat eisen die aan je gesteld worden, echter dien je vooral prettig te voelen bij wat je eet en te genieten van het voorbereiden hiervan. Dit doe je natuurlijk het liefst in een overzichtelijke en schone keuken, waar je alles bij de hand hebt en in relaxte sfeer kan concentreren op een thuiskok waardig gerecht.

Om je inner keukenprins of prinses de ruimte te geven en zoveel mogelijk te laten floreren, volgen hieronder zes tips om dit mogelijk te maken.

Tip 1: Reinheid gaat voor alles

Wanneer je met eten werkt, gaat hygiëne boven alles en wil je geen kans hebben op fysieke ongemakken naar aanleiding van jouw kookkunsten. Zorg daarom ten alle tijden voor een schoon en opgeruimd aanrechtblad, aangezien je zo het overzicht behoudt. Ontdek hier meer over hygiëne in de keuken.

Tip 2: Schoonheid geeft rust

Wanneer je in een omgeving bent die je mooi vindt, presteer je beter en maak je in dit gevallen lekkere gerechten. Zorg voor een keuken waar jij je op je gemak voelt en waar je rust en inspiratie vindt, dan zie je dit terug op je bod.

Tip 3: Wees een slimme kok

Naast dat je als kok slim moet omgaan met je planning om de gerechten tijdig te kunnen serveren, doe je er ook goed aan om je keuken slim in te richten. Investeer in de juiste keukenapparatuur en vergeet daarbij ook zeker de vaste vormgeving van de keuken niet. Een spatwand achter het fornuis kan snel en makkelijk schoongeveegd worden wanneer pruttelende pannen souvenirs hebben achtergelaten. Deze glazen keuken achterwand bijvoorbeeld kan ook een eyecatcher van je fornuis worden door een vrolijke print of grafisch motief.

Tip 4: Proef tussendoor

Een goede kok als jij proeft tussendoor van de te serveren gerechten om te weten of ze goed op smaak zijn gebracht. Het is handig om een extra bekertje met theelepels op je aanrecht te zetten om zo kleine hapjes te kunnen nemen en daar waar nodig specerijen toe te voegen.

Tip 5: Kasten leeg koken

De supermarkten hebben tegenwoordig een dusdanig groot aanbod, dat je vaak ook met producten thuiskomt die je niet direct gaat gebruiken voor een specifiek gerecht. Meer uit interesse en nieuwsgierigheid heb je ze meegebracht. Het is aan te raden om eens in de zoveel tijd je kasten leeg te koken, zo vind je inspiratie en geef je jezelf de ruimte om te leren improviseren.

Tip 6: Nodig mensen uit

Wanneer je graag kookt, is het leuk als je gerechten ook met smaak opgegeten worden. Nodig daarom gasten uit die met jou van al het lekkers kunnen genieten.