Buffetkasten

Geplaatst door

Kasten heeft elk huishouden nodig om spullen in op te bergen, die je niet voortdurend nodig hebt. Een kast schept orde in de chaos. Buffetkasten worden vaak gebruikt om serviesgoed in op te ruimen. Ben je van plan een kast te gaan kopen, let dan op een aantal aspecten.

Waar ga je de buffetkast voor gebruiken?
Een buffetkast wordt al van af de 18e eeuw gebruikt om benodigdheden voor de maaltijd in op te bergen. Dus serviesgoed, bestek etc. zijn geschikt om een buffetkast mee te bevoorraden. Ga je de buffetkast gebruiken op je slaapkamer, dan kun je textiel als lakens, dekbedovertrekken en handdoeken in deze kast kwijt.

Buffetkaststijlen

Een buffetkast bestaat meestal uit een open ruimte met planken aan de bovenzijde, terwijl de onderzijde van de kast dubbelzijdige deuren bevatten. Voor het plankgedeelte aan de bovenzijde kan glas zijn aangebracht. De buffetkast kan in verschillende stijlen worden aangeschaft. Klassiek, modern of vintage buffetkasten zijn voor elk interieur een mooie aanwinst. De buffetkast is een functioneel meubel, die een uitstraling heeft, die precies in jou interieur past. Een moderne kast heeft een strak uiterlijk zonder veel poespas. De klassieke buffetkast kan echter zijn voorzien van een authentiek uiterlijk.

Materiaalsoorten voor de buffetkast

Het materiaal van een kast bepaalt voor een groot deel de stevigheid, maar zorgt vaak ook voor een nadrukkelijke uitstraling. Het meeste kasten zijn gemaakt van hout. De soorten hout die gebruikt worden kunnen zijn: eiken- en beukenhout, grenen, steigerhout en teakhout.

Eiken
Eikenhout wordt veel gebruikt voor meubelstukken. Het een vrij sterk en hard hout. Meubels van eikenhout zijn duurzaam en gaan jaren mee. Het is een licht buigzame houtsoort die gemakkelijk te bewerken is.

Beukenhout
Beukenhout is een van de meest populaire houtsoorten voor meubels, maar in tegenstelling tot andere houtsoorten niet erg duurzaam. Beukenhout leent zich voor zowel een modern als klassiek meubel.

Grenen
Grenenhout is een zachte houtsoort en makkelijk te bewerken. Het is goedkoop en wordt gebruikt voor vele doeleinden.

Steigerhout
Steigerhout is populair, dat komt vooral omdat je deze materiaalsoort kunt hergebruiken. De authentieke uitstraling leent zich prima om een buffetkast van te creƫren. Van oorsprong is steigerhout vurenhout.

Teakhout
Teakhout is een houtsoort die met name veel gebruikt wordt bij tuinmeubelen. Deze houtsoort komt veelal uit het buitenland. Ook buffetkasten die van teakhout zijn gemaakt zie je nog wel in klassieke woonruimtes.

Het inrichten van een buffetkast

Kleur in je interieur is natuurlijk erg belangrijk. Ga je wat accessoires op de planken aan de bovenzijde van de kwast zetten, kies dan tinten die te vinden zijn in je interieur. Je kunt ook de planken vullen met boeken.
Reis je veel dan is het misschien een idee om souvenirs mee te nemen uit het buitenland en deze op de planken te zetten.

Maak het geheel niet te rommelig en zet boeken bij boeken en beeldjes bij beeldjes. Niet alles door elkaar dit geeft een onrustig effect.

Een klein kunstwerkje in de vorm van een schilderijtje kun je ook in de kast zetten.
Plantjes doen het vaak ook goed in het open gedeelte.
De ruimte die schuilgaat achter de deuren, gebruik je om serviesgoed of glaswerk in op te bergen.