Chafing dish

Geplaatst door

Tijdens de bereiding en het serveren van een buffet houd je het eten heerlijk warm in een chafing dish. Chafing dishes zijn eenvoudig in gebruik en helpen als je meerdere gerechten bereidt. Op feesten en bij cateraars zie je vaak chafing dishes hun werk doen.

Eenvoudig in gebruik, maar let wel altijd goed op

De chafing dish elektrisch en ook de niet elektrische varianten zijn eenvoudig in gebruik. Je vult de waterbak – liefst met warm water-  en wel in zo’n mate dat de voedselbank net niet gaat drijven. Vervolgens zet je het frame op een altijd stabiele ondergrond, zorg wel dat de buitenkant altijd droog is. Je plaatst vervolgens een blikje brandpasta in de houder en steekt dat aan. Brandpasta produceert een blauwe vlam die je vaak niet goed waar kunt nemen. Het wordt overigens sterk afgeraden brandende pasta in de houder te vervoeren.

Pas op dat het eten niet uit gaat drogen

Daarna plaats je de deksel op de chafing dish en wacht je tot een half uur voor je de pan met voedsel in de waterpan plaatst. Het is bij een chafing dish met een ronde vorm belangrijk om het deksel steeds opnieuw terug te plaatsen als het eten geserveerd wordt. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je eten uit gaat drogen. De gemiddelde brandtijd van de pasta is zo tussen de twee en drie uur. Temper wel regelmatig de vlam, want eigenlijk moet het water niet gaan verdampen en de boel droog kookt.

Het au bain-marie principe

Een chafing dish werkt volgens het au bain-marie principe. Heet of bijna kokend water in een pan zorgen dat het eten op een temperatuur van tachtig graden Celsius gehouden kan worden. Met behulp van het deksel blijft de mate van luchtvochtigheid in orde en droogt het eten in principe niet uit. Je hebt dishes van lichte en zware kwaliteit, in ronde vormen en ook elektrische uitvoeringen.

Geen voedselresten in de brander

Hoewel een chafing dish erg handig is, is het wel opletten geblazen. Zo plaats je de chafing dish niet in de nabijheid van licht ontvlambare objecten.  Let er ook op dat mensen niet te dicht bij het apparaat komen te staan, want voor je het weet vatten loshangende kledingstukken vlam. Uiteraard heb je als je deze warmhouder gebruikt altijd voorzorgsmaatregelen genomen mocht er weleens iets in brand vliegen. Verder is het belangrijk dat er geen voedselresten in de brander komen, dit geldt ook voor water. Iedereen weet dat de brandpasta dan extra ontvlamt en eventueel uit de brander vliegt met vaak kleine brandjes als gevolg.

Feestdagen

Het is prima werken met een chafing dish, maar zorg wel dat kinderen en ook huisdieren niet te dicht bij het apparaat komen. Wijs ook altijd op het feit dat de deksel en ook het apparaat zelf erg heet kan zijn. Een chafing dish is ook typisch een product dat je huurt, als je bijvoorbeeld een feestje geeft of rond de feestdagen. Ook partijen die catering verzorgen, gebruiken het apparaat vaak. Voor chafing dishes en een breed aanbod horeca apparatuur, kun je terecht op Horecarama.nl.