gezondheidsvoordelen van koffie

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van koffie

Geplaatst door

Veel mensen beweren dat ze echt niet zonder een kopje koffie kunnen. De een drink twee kopjes per dag terwijl een ander er wel acht weg kan drinken. Vaak worden we gewezen op de nadelen van het drinken van koffie. Toch zitten er ook zeker heel veel voordelen aan het regelmatig drinken van koffie. Deze heerlijke warme drank zit namelijk vol met goede voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. In onderstaand artikel zal er dieper worden ingegaan op de belangrijke gezondheidsvoordelen van koffie waarvan je waarschijnlijk het bestaan nog niet af wist.

Het stimuleert je energielevel en maakt je slimmer

Dat koffie je een opkikker kan geven en je wakkerder maakt is voor veel mensen bekend en wordt ook door de wetenschap ondersteunt met bewijs. Dit effect wordt veroorzaakt door de cafeïne die in koffie zit. Deze wordt na enkele minuten al in je bloed opgenomen en vindt op deze manier zijn weg naar de hersenen, waar het zijn werk zal doen. Dat koffie je meer energie geeft betekent echter niet dat je heel de dag door alleen maar koffie moet drinken want teveel is nooit goed. Drink het daarom met mate en voor wat sfeer op kantoor met leuke bedrukte koffiebekers.

Naast dat de cafeïne in koffie je meer energie geeft verbetert het ook je geheugen, gedrag en je reactievermogen. Uit onderzoek bleek dat dit effect al bij een lagere dosis cafeïne zichtbaar werd. Dus, heb jij een belangrijke deadline en niet heel veel tijd meer? Een bakje koffie kan al een groot verschil maken.

Verminderde kans of diabetes type 2

Koffie kan de kans op bepaalde ziektes, waaronder diabetes type 2, zeer erg verkleinen. Dit is het geval voor zowel koffie met als zonder cafeïne. Wereldwijd hebben miljoenen mensen last van deze ziekte en dit aantal stijgt nog altijd. Uit onderzoek is gebleken dat chlorogeenzuur en trigonelline dat in koffie zit gunstige effecten hebben en de kans op diabetes type 2 verkleinen. Deze kans wordt verkleind met maar liefs 30%.

Koffie is een helpende hand bij afvallen

De cafeïne die in koffie zit is een natuurlijke stof die helpt om vet te verbranden. Uit onderzoek is gebleken dat de stofwisseling tot 12% kan stijgen na het drinken van cafeïnehoudende koffie. Door deze verhoogde stofwisseling verbrand je sneller calorieën waardoor je mogelijk sneller zult afvallen door het drinken van koffie. Wat misschien nog wel het beste is van alles is dat het drinken van koffie voornamelijk helpt bij het verbranden van vet. Door cafeïne wordt de vetverbranding namelijk met maar liefst 29% gestimuleerd.

Wat we nu weten is dat koffie niet alleen heel erg lekker is maar ook nog eens een positief effect kan hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Reden genoeg dus om extra te genieten van dat kopje koffie in de ochtend of die lekkere Latte Macchiato op het terras.