De beste koffiebonen kopen doet u in drie stappen

De beste koffiebonen kopen doet u in drie stappen

Geplaatst door

Wilt u koffiebonen kopen in plaats van gemalen koffie? Dan is de versheid van uw bakje elke dag belangrijk voor u. Met koffiebonen en een koffiemolen zet u elke dag een heerlijk vers kopje koffie. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer Nederlanders overstappen van gemalen koffie naar koffieboon. Gaat u voor het eerst koffiebonen kopen, dan zal u zien dat er een groot aantal soorten worden aangeboden. En het kan dan lastig zijn om de juiste beslissing te maken. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld om u daarbij te helpen.

Stap 1: koffiebonen kopen per soort

U kunt de selectie geschikte koffiebonen al kleiner maken als u bepaalt welk soort koffiebonen u wilt kopen. En dan zal u voornamelijk Arabicabonen, Robustabonen of een mix van deze aantreffen. De Arabicaboon is het meest gangbaar. De smaak is licht en fruitig met aan het einde een wijnachtige nasmaak. Robustabonen bevatten meer cafeïne en zijn daarom veel zwaarder van smaak. U zal merken dat de smaak u eerder aan noten herinnerd dan aan fruit. Robustabonen zijn voor veel mensen te sterk en daarom wordt er een mix aangeboden van beide. Vraag u dus af welke optie uw voorkeur heeft voordat u koffiebonen kopen gaat.

Stap 2: welke roast wilt u?

Met de roast van de koffiebonen wordt aangegeven hoe lang deze gebrand zijn en dit wordt aangeduid als light, medium en dark. Ook de roast is belangrijk om over na te denken bij het koffiebonen kopen. Light roast koffiebonen zijn licht van kleur en zijn kort geroosterd. Daardoor hebben ze veel van de natuurlijke koffiesmaak behouden. Wilt u espresso gaan maken, dan kunt u beter dark roast koffiebonen kopen. Deze zijn donker van kleur en smaken voornamelijk naar de aroma’s die tijdens de branding zijn vrijgekomen. Bij een medium roast heeft u het beste van beide werelden. De natuurlijke koffiesmaak is nog steeds aanwezig, maar deze wordt ondersteund door de aroma’s van het brandingsproces. 

Stap 3: lees de verpakking

Een laatste belangrijke indicator van de smaak van uw koffie is wat de producent er over vertelt. Lees dus de verpakking goed door en combineer dit met de informatie die u uit de vorige twee stappen heeft gehaald. Zo kunt u een goed idee krijgen van de smaak. Koffiebonen kopen blijft gokken en uitproberen, maar op deze manier kunt u al beter inschatten wat u te wachten staat.

Koffiebonen kopen en goed opbergen

Nadat u de koffiebonen gekocht heeft moet u er goed voor zorgen. U houdt ze het verste als u ze in een luchtdichte bus opbergt en deze op een droge plek bewaart. U kunt koffiebonen ongeveer een maand bewaren totdat ze hun aroma gaan verliezen. Wilt u meer koffiebonen kopen dan u in een maand nodig heeft, dan houdt u ze vers door ze in te vriezen. Doe dit in porties, want eenmaal ontdooid kunnen ze niet meer opnieuw de vriezer in. U maalt uw koffiebonen gewoon als ze nog bevroren zijn. Op die manier is een vers kopje koffie elke dag voor u zeker een realiteit.

Bij KoffieTheePlaza kunt u terecht voor een breed assortiment aan kwalitatieve koffiebonen.