kruiden en specerijen

Deze kruiden en specerijen mogen niet ontbreken in de keuken

Geplaatst door

Het is geen geheim dat specerijen en kruiderijen een absoluut essentieel aspect zijn van elk recept. Zonder specerijen en kruiderijen zouden onze gerechten flauw en glansloos zijn en net dat beetje extra warmte, zoetheid of smaakdiepte missen. Maar met een schijnbaar oneindige variëteit aan gedroogde ingrediënten in het kruidenrek van elke kruidenwinkel, kan het overweldigend zijn om te kiezen welke kruiden je in voorraad moet nemen en welke je links moet laten liggen.

Of je nu net begint met koken, of bezig bent met het opruimen van je overvolle kruidenkast om terug te gaan naar de essentie, er zijn een handvol specerijen, kruiden en specerijen die je bij de hand moet houden voor elk gerecht dat je in de toekomst gaat maken. Van gedroogde kruiden, tot kruidenmengsels, tot basiskruiden, dit zijn de smaakvolle ingrediënten die u altijd in uw voorraadkast moet hebben.

Kosher zout

Zout, de koning van alle smaakmakers, is een noodzakelijk ingrediënt in vrijwel elk recept. Maar met zoveel verschillende soorten zout kan het moeilijk zijn om één soort te kiezen die je altijd in voorraad hebt. Kosjer zout is een super veelzijdig grof, vlokkig zout dat goed werkt in elk gerecht dat om het hartige mineraal vraagt.

Zwarte peperkorrels

Zwarte peper is het tweede belangrijkste smaakmaker dat je altijd bij de hand moet hebben. Hoewel je kunt vertrouwen op voorgemalen peper, wat je wat extra werk scheelt, gaat er niets boven de robuuste smaak van hele zwarte peperkorrels gemalen in een pepermolen.

Recepten om te proberen: Zwarte peperkorrels, Griekse spinaziesalade en met champignons gevulde filet van rundvlees met zwarte peperkorrels.

Gedroogde Oregano

Dit gedroogde kruid heeft een doordringende aardse, aromatische smaak die goed werkt in een grote verscheidenheid aan keukens, variërend van Italiaans tot Mexicaans. Oregano is een van de zeldzame kruiden die in gedroogde vorm vaak de voorkeur krijgt boven verse, dus dit gedroogde ingrediënt is een fantastische aanvulling op elke voorraadkast.

Gedroogde Tijm

Dit alledaagse kruid staat bekend om zijn kruidige, licht muntachtige smaak die het bijzonder goed doet bij vlees zoals gevogelte, en in visgerechten, zoals clam chowders en vissauzen.

Rode Peper Vlokken

Deze subtiel pikante toevoeging aan de voorraadkast is gemaakt van gedroogde rode pepers, die een lichte hitte en diepgang toevoegen aan gerechten, variërend van stevige pastasauzen tot Aziatische roerbakgerechten. Rode peper is verkrijgbaar in zowel geplette als hele vlokken en is een essentieel ingrediënt voor elke kruidenliefhebber om bij de hand te hebben.

Nootmuskaat

Deze zoete, nootachtige specerij heeft een vleugje peperige warmte, waardoor het een heerlijk complex ingrediënt is om mee te koken. Nootmuskaat is een geweldige toevoeging aan zowel zoete als hartige gerechten en kan het best worden gebruikt in rijke, warme gerechten zoals soepen, herfsttaarten en geroosterde winterse groenterecepten.

Kaneel

Hoewel kaneel meestal wordt gezien als een zoet ingrediënt, perfect voor gebak, desserts en andere suikerrijke gerechten, is deze aromatische specerij ook een geweldige toevoeging aan hartige recepten, omdat het de smaak in balans brengt met een subtiele zoetheid. En niet te vergeten, het heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen waar we ons in kunnen vinden. Kies bij voorkeur voor Ceylon kaneel.

Cayennepeper

Dit vrij pittige huishoudelijke ingrediënt gemaakt van fijngemalen chilipeper is heter dan rode peper vlokken, maar zal je tong niet verbranden wanneer het met mate wordt gebruikt. Cayennepeper is uiteraard nuttig in elk gerecht dat om een vleugje pit vraagt, maar gaat ook goed samen met suikerrijke ingrediënten zoals honing en ahornsiroop die de hitte van dit ingrediënt perfect kunnen compenseren.

Chilipoeder

Dit kruidenmengsel, meestal samengesteld uit een verscheidenheid van gemalen chili’s, knoflookpoeder, paprika, oregano, en ui is een veelzijdig mengsel dat kan worden gebruikt in een breed scala van spice-infused gerechten. Strooi het over geroosterde groenten voor een snelle kick van warmte, of meng het in sauzen, soepen, en chili’s voor extra warmte.