Gezond koken

Geplaatst door

Je weet vast wel dat het belangrijk is om gezond te eten en dat ook vol te blijven houden. Maar het is ook belangrijk om je eten op een gezonde en goede manier voor te bereiden en daar wordt eigenlijk nooit aan gedacht. Je weet vast wel dat het belangrijk is om elke dag minimaal 200 tot 250 gram groente te eten, maar hoe bereidt je groente eigenlijk het beste voor ? Dat is ook belangrijk om te weten! Hier onder zal ik je wat tips en advies geven over welke manier van bereiden van je eten het beste is.

Groente bereiden

We beginnen bij het makkelijke en dat is: groente. Het wordt je als een volwassene persoon aangeraden om minimaal 200 tot 250 gram groente te eten. Zeker als je koolhydraatarm eet is het belangrijk om extra veel groente binnen te krijgen. Groente bevat veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Het is beter om je groente te stomen, door je groente te stomen blijft de smaak beter in je groente zitten en de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen blijven ook in je groente zitten. Veel mensen koken hun eten maar dan gaat alles van de groente in het kokende water zitten, waardoor je dus minder vitamine, mineralen en voedingsstoffen binnen krijgt.

Bak in gezonde olie

Welke olie kan je het beste gebruiken tijdens het voorbereiden van je maaltijd? Je kan het beste kokosolie, olijfolie of koolzaadolie gebruiken. Dit is veel gezonder en dus maakt dat jou maaltijd die je aan het voorbereiden bent ook weer een stuk gezonder! Gebruik niet te veel olie, want een klein beetje is namelijk meer dan genoeg en olie bevat ontzettend veel calorie├źn. Pas dus op dat je niet uitschiet met de oliefles. Zonnebloem olie is wel goedkoper dan de andere olies, dat is meestal de reden waarom mensen sneller geneigd zijn zonnebloem olie te kopen maar toch is het niet zo gezond. De andere olies die hier boven zijn opgenoemd zijn een stuk gezonder en je hoeft er niet veel van te gebruiken, maar het is helaas wel duurder.

Bereid je gezonde levensstijl goed voor!

Maak een lijstje voor jezelf met de levensmiddelen die je wel en niet wilt eten en kies daarna alleen de levensmiddelen uit die gezond zijn. Als je een lijstje hebt gemaakt, dan zou je ook meteen boodschappen kunnen doen door die spullen te halen die op je lijstje staan. Probeer je wel te houden aan je lijstje als je boodschappen gaat doen, want zo ben je minder snel geneigd om ongezonde dingen of andere dingen te halen, laat je ook zeker niet verleiden door de aanbiedingen van de week. Als je het volhoudt zul je al snel zien dat je BMI omlaag gaat en je gezonder gaat leven.

Wat moet je nou eten als je geen zin hebt om te koken na een lange werk dag? Veel mensen zijn best wel snel geneigd om kant en klare maaltijden te halen uit de supermarkt. Het is opzich wel begrijpelijk dat je geen zin hebt om te koken omdat je moe bent na een lange werk dag, maar toch is het niet goed om kant en klare maaltijden te halen want dat is ongezond. Dus ik wil je als tip mee geven: als je wat gezonds gaat koken, kook dan een bord of twee extra en stop het in de diepvries. Zo kan je het bewaren voor de volgende keer wanneer je geen zin hebt om te koken! Dit is veel gezonder en beter (en je bespaart jezelf er ook wat centjes mee)!