ondertekenen van de koopakte

Het ondertekenen van de koopakte, hoe zit dat?

Geplaatst door

Gefeliciteerd je hebt een woning gevonden! Nu is het tijd voor ondertekenen koopakte. Alleen hoe zit dat precies? En zitten er, bijvoorbeeld: haken en ogen aan vast? Of zijn er zaken waar je rekening mee dient te houden, voordat de koopakte tekent? En waarom is het belangrijk om de koopakte tijdig te ondertekenen?

In deze blog gaan wij je daar antwoord op proberen te geven!

Hieronder lees je er meer over:

Wat is een koopakte?

Voordat je ondertekenen koopakte, is het belangrijk om te weten wat een koopakte exact inhoudt. Het is allereerst een overeenkomt tussen de verkoper en koper van ontroerend goed, zoals bijvoorbeeld: een koopwoning.

Je kunt misschien wel een mondeling akkoord hebben als koper met de desbetreffende verkoper, maar voordat je de koopakte, of beter bekend als het koopcontract hebt ondertekend. Bestaat er nog altijd een kans, dat je kunt worden overboden door een andere partij. En dat is in zijn geheel volledig volgens wet, want op het moment, dat iets pas op papier staat is het ook echt rechtsgeldig. En gaat ook je wettelijke bedenktijd in. 

Oftewel een koopakte, is eigenlijk een schriftelijke overeenkomst, dat de koper het desbetreffend ontroerend goed pand tegen de nagekomen prijs kan aanschaffen. En dat zorgt er dus ook voor, dat je woning niet meer kan worden weggekaapt. 

Koopakte ondertekenen? Dit zijn de spelregels!

Nu we het belang hebben besproken en wat een koopakte inhoudt. Is nu het moment aangebroken om je de spelregels omtrent: de koopovereenkomst uit te leggen. Allereerst, dienen alle partijen aanwezig te zijn bij de notaris koopakte. Zo kunnen alle afspraken gemakkelijk worden afgesproken en kun jij als kopende partij, ook gemakkelijk je eigen wensen uitspreken.

En misschien wel het allerbelangrijkste, dat je kunt gaan onderhandelen over de ontbindende voorwaarden, die de koopovereenkomst dan weer teniet verklaren. Hierbij moet je denken aan: het niet kunnen verkrijgen van een hypotheek.

Tenslotte willen wij je nogmaals adviseren om zo snel mogelijk je koopakte te ondertekenen, succes!