Hoe kan je het beste een verstopping in de gootsteen oplossen?

Geplaatst door

Een verstopte gootsteen in de keuken leidt tot een bijzonder vervelende stank in huis. Het is niet altijd even gemakkelijk om een dergelijke verstopping aan te pakken. Mogelijk bevindt de verstopping zich niet direct onder de gootsteen, maar elders in het netwerk aan leidingen in huis. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je een gootsteenverstopping zelf op kunt lossen. Een verstopping verhelpen is soms makkelijker dan je op voorhand wellicht verwacht! Welke stappen heb je zelf al gezet?

Maak gebruik van keukensoda in de afvoerleiding

Vaak is een verstopte afvoer het gevolg van een ophoping van restafval. Denk bijvoorbeeld aan etensresten die aan de wanden van de afvoer blijven kleven. Ook haren of zeepresten blijven makkelijk plakken, wat het begin kan vormen van een verstopping. Met keukensoda is het mogelijk om de ophoping van restafval op te lossen. Strooi twee eetlepels keukensoda in de afvoer en laat dit vervolgens enkele minuten intrekken. Spoel de afvoer vervolgens met kokend water door, om de keukensoda z’n werk te laten doen. Keukensoda heeft een ontvettende werking, wat ertoe zal leiden dat het afval loskomt van de afvoerwanden.

Gebruik een traditionele ontstopper

Naast keukensoda kan ook een traditionele ontstopper uitkomst bieden. Met een ontstopper is het mogelijk om de druk op de leidingwanden te verhogen. De combinatie van afwisselend over- en onderdruk maakt dat het restafval losgetrokken wordt van de wanden van een afvoer. Op deze manier is de kans groot, dat een verstopping al snel verholpen is.

Mocht het niet lukken om het restafval los te krijgen van de wanden van een afvoer, dan kan een loodgieter inschakelen de beste keuze zijn. Een loodgieter kan de afvoer onder een hoge druk doorspuiten. Het opgehoopte restafval wordt hierbij naar de centrale riolering gespoten.