Hoe leg je een parketvloer

Hoe leg je een parketvloer

Geplaatst door

Parket is een van de vele stijlvolle vloer opties die beschikbaar zijn voor huiseigenaren van vandaag. Deze vloer stijl is vrij eenvoudig te installeren, maar omdat het unieke geometrische patronen in de tegels benadrukt, is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Een partij als A.J.M van Houdt kan dit ook voor je doen. Gebruik deze handleiding voor het leggen van parketvloeren om ervoor te zorgen dat uw parket een naadloze look krijgt die de prachtige patronen en het ontwerp benadrukt.

1. Bereid de ondervloer voor

Leg de ondervloer bloot en verwijder alle plinten en schoen profielen. Gebruik vervolgens een egalisatiemiddel voor de vloer om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig van muur tot muur is. Je moet deze verbinding in alle lage gebieden verspreiden totdat alles waterpas is. Als er bijzonder verhoogde plekken in de ondervloer zijn, moet u mogelijk een bandschuurmachine gebruiken om ze te egaliseren met de rest van de vloer.

Verwijder al het stof en vuil van de ondervloer. Begin met stofzuigen; gebruik vervolgens een vochtige doek om het resterende stof op te vegen.

2. Plan uw vloer indeling

Voordat u parket tegels op de vloer gaat bevestigen, moet u de indeling bepalen. In een redelijk rechthoekige kamer is het gemakkelijker om het middelpunt van de kamer te vinden en van daaruit een consistent ontwerp te creëren. Als u echter in een ruimte werkt met een vreemde ruimte, zoals een keuken met uitstekende kasten of een eiland in het midden, is het gemakkelijker om uw ontwerp langs de langste open muur te beginnen en naar de andere kant van de kamer te werken .

Bepaal de configuratie die u voor de tegels gaat gebruiken. In veel gevallen gaat het om het roteren van de tegels om een ​​patroon op de vloer te creëren. Het helpt vaak om een ​​groot deel van niet-gelijmde tegels in het patroon dat u wilt maken uit te zetten en er vervolgens een foto van te maken. U kunt deze foto als referentie gebruiken om ervoor te zorgen dat u het patroon nauwkeurig nabootst terwijl u de parkettegels vastlijmt.

3. Lijm de tegels vast

Nu is het tijd om uw parket tegels op de ondervloer te bevestigen. Let op hoe groot de uitzettingsvoeg tussen de tegels moet zijn volgens de installatie-instructies van de fabrikant. In veel gevallen zal deze opening ongeveer een kwart inch zijn. Voordat u lijm gaat gebruiken, moet u ervoor zorgen dat de kamer goed geventileerd is met open ramen en draaiende ventilatoren.

Werk in kleine secties, verdeel de door de fabrikant aanbevolen lijm en gebruik een getande lijmkam om de aanbevolen opening tussen parket tegels te markeren. Lijn de eerste tegel uit volgens uw lay-out; ga dan verder totdat het kleine deel van de lijm bedekt is. Druk zachtjes bij het uitlijnen van tegels; door te veel druk uit te oefenen, kunnen tegels uit positie raken.

Ga door met werken in kleine secties totdat de vloer bedekt is. Wanneer u de muren of gebieden bereikt waar een volledige tegel niet zal werken, gebruikt u een decoupeerzaag om de tegel op maat te zagen. Denk eraan om de juiste uitzettingsvoeg tussen de tegels en de muur te laten.

4. Rol de vloer

Als je al je parkettegels hebt gelegd, ga je met een verzwaarde roller over de vloer. Bij bepaalde lijmsoorten is dit misschien niet nodig, maar het zorgt er wel voor dat de tegels stevig op hun plaats zitten.

Zelfs nadat de roller is aangebracht, moet u ten minste 24 uur wachten om eventuele meubels in de kamer te verplaatsen of zwaar voetverkeer in het gebied toe te staan. Dit geeft de lijm de tijd om volledig op te zetten en het helpt voorkomen dat tegels uit positie worden verplaatst.

5. Schuur de vloer

Zodra de parkettegels de tijd hebben gehad om volledig in de lijm te verharden, kunt u beginnen met het afwerken van de vloer. Terwijl sommige tegels kant-en-klaar zijn, moeten andere worden geschuurd en gekleurd. Hiervoor kan een vlakschuurmachine worden gebruikt. Begin met een schuurpapier met korrel 80; verhogen tot 100 grit en dan 120 grit. Je zult met de hand moeten schuren in de hoeken van de kamer en onder eventuele teenschoppen van de kast.

Een beits kan worden aangebracht, hoewel dit meestal alleen wordt aanbevolen als de tegels uit één enkele houtsoort bestaan. Als u liever geen vlek toevoegt, kan een heldere polyurethaan afwerking worden aangebracht met een schuimapplicator om de vloeren te helpen beschermen. Nadat de eerste laag is aangebracht en volledig is gedroogd, licht schuren voordat u een tweede laag aanbrengt.

Met deze gids kun je met parkettegels een prachtig vloerontwerp maken in elke kamer. Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant aandachtig leest voordat u aan dit doe-het-zelf-project begint.