Hoe maak je een gezonde pizza(bodem)

Hoe maak je een gezonde pizza(bodem)?

Geplaatst door

Bijna iedereen houdt wel van pizza. Helaas zijn de meeste pizza’s (onder andere door de aanwezigheid van veel vet en zout in de bodem) niet heel gezond. Daarom geven wij je aantal tips om je pizzabodem gezond(er) te maken!

De pizzabodem

De bodem is uiteraard de basis van iedere pizza. Een pizza bestaat immers ook voor een groot deel uit de bodem. Van veel pizzatenten en -merken komen de bodems uit een pizzabodemfabriek, maar je kunt deze natuurlijk ook zelf maken! Zo weet je precies wat je er wel en niet in doet, waardoor je de bodem (en dus je pizza) gezonder kan maken. Onderstaand worden de belangrijkste tips voor een gezonde pizzabodem beschreven.

De olie

Vaak wordt in pizzadeeg olie (zoals olijfolie) toegevoegd. Dit is echter niet per se nodig, je kunt ook een pizzabodem maken zonder olie. Dit is een erg makkelijke manier om vet te besparen!

Het zout

Naast vet, is zout een andere boosdoener die pizza’s vaak ongezond maakt. Met de vorige tip hebben we al wat vet bespaard, maar hoe zit het met het zout? Om een pizzabodem te maken is zout simpelweg nodig. De hoeveelheid zout die vaak wordt gebruikt is echter niet nodig. Zo kun je met minder zout ook een prima pizzabodem maken; vaak kun je tot bijna de helft van het gebruikelijke zout weglaten! Wederom dus een erg makkelijke manier om je pizza een stukje gezonder te maken.

Bloem/meel

In veel pizzadeeg recepten wordt bloem gebruikt. Bij bloem wordt echter niet de gehele graankorrel gebruikt. Een gezonder alternatief hiervoor is volkorenmeel. Hierbij wordt namelijk wel de hele graankorrel gebruikt, waardoor er meer voedingsstoffen in zitten. Dit maakt je pizzabodem dus weer een stukje gezonder! Ook bestaat er volkoren tarwemeel en volkoren speltmeel, welke nóg een beetje gezonder zijn.