woning verhuren aan expats

Hoe verhuur je je woning aan expats?

Geplaatst door

Sommige van ons vinden het heerlijk om te reizen. Ze kiezen er dan ook voor om een wereldreis te maken, al dan niet samen met hun partner. Vaak zijn ze hier dan een paar maanden of zelfs jaren voor aan het reizen. Het hebben van een woning in Nederland is om deze reden dan geen goed idee. Je kunt namelijk heel wat kosten besparen wanneer je je Nederlandse woning verhuren wil aan anderen. Op deze manier krijg jij geld voor een woning die je zelf toch niet gebruikt. Deze centen kun je dan weer mooi in je eigen wereldreis stoppen. In deze blog geven we je een aantal tips hoe jij je woning kan verhuren aan expats, zodat je kosten kan dekken. 

Zorg voor een goede prestatie en een goede vindbaarheid

Het klinkt misschien logisch, maar een verzorgde en opgeruimde uitstraling van je huis is cruciaal wanneer je je woning wilt verhuren. Zorg dus voor een opgeruimd en netjes huis. Maak overdag foto’s van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je veel lichtinval hebt, dit geeft een aantrekkelijker beeld. Wanneer je je woning verhuren wil wanneer jij bijvoorbeeld aan het reis bent door de wereld, kun je er voor kiezen om je woning op een online platform aan te bieden. Tegenwoordig kun je mensen online goed bereiken en op deze manier vind je vast een nieuwe bewoner voor in je huis. Doe onderzoek naar verschillende platforms waar jij je woning op kan aanbieden. Het voordeel van deze platforms is dat alle juridische en zakelijke poespas wordt geregeld voor jou. Wanneer je daadwerkelijk die wereldreis gaat maken heb je wel andere dingen aan je hoofd dan het opstellen van een juridisch kloppend contract voor je woning. Hierbij staan zaken als huisdieren, roken, schade en het maken van bijvoorbeeld gaten in de muur in. 

Het kostenplaatje opstellen 

Natuurlijk zul je zelf een aantal financiële dingen op een rijtje moeten zetten, voor de nieuwe huurder van je huis. Je zult bijvoorbeeld moeten nadenken over hoeveel huur je vraagt van de huurder. Daarnaast is het belangrijk dat je borg vraagt. Meestal is dit evenveel als de maandelijkse huur die betaald wordt. Op deze manier ben je er zeker van dat, wanneer er schade wordt aangebracht aan je woning, dit wordt betaald door de huurder. Je kunt namelijk het geld van de borg inhouden. Je kunt een financiële check uitvoeren op je nieuwe huurder. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het laatste loonstrookje van je nieuwe huurder te vragen. Op deze manier weet je zeker dat de huur kan worden betaald. Overigens doen veel websites die woningen verhuren dit ook, maar het is altijd goed om dit te dubbelchecken! Wanneer je je woning tijdelijk wilt verhuren aan expats,  moet je dit ook doorgeven aan je hypotheekverstrekker en de Belastingdienst. Je moet er wel rekening mee houden dat dit invloed kan hebben op je hypotheekrenteaftrek. Daarnaast moet je bij de Belastingdienst aangeven dat 70% van je ontvangen huur wordt gezien als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’. Als laatste is het verstandig om te kijken naar verzekeringen. Sommige verzekeraars bieden geen dekking wanneer de woning wordt onderverhuurd. Kijk hier dus goed naar voordat je op wereldreis gaat! Zo weet je zeker dat je zorgeloos je woning kan verhuren tijdens jouw avontuur!