koken met airfryer gezonder

Is koken met de airfyer gezonder dan gewoon frituren?

Geplaatst door

Er wordt vaak gezegd dat koken met een airfyer gezonder is dan koken in de klassieke frituurpan. Er worden diverse voordelen genoemd van airfryers en nadelen van frituren ten opzichten van koken met de airfryer. Bepaalde pluspunten van de airfryer zorgen er dan ook zeker voor dat koken met de airfryer bepaalde gerechten een stuk gezonder kan maken, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Wel hebben airfryers een aantal grote voordelen die er voor zorgen dat steeds meer mensen er gebruik van maken.

Wat is een airfyer?

Een airfryer is een apparaat dat eten gaar maakt zonder gebruik te maken van frituurolie. Airfryers creëren namelijk stoom aan de binnenkant. De lucht wordt op een zeer hoog temperatuur verhit binnen het apparaat dat dit stoom wordt. Wanneer hier bepaalde etenswaren in worden gezet worden de etenswaren door de hitte en de stoom gaar.

Een airfryer kan ook meerdere verdiepingen hebben zodat bepaalde etenswaren niet met elkaar gemixt worden. De hete lucht die aan de binnenkant van een airfryer gecreëerd wordt blijft rondcirculeren totdat het apparaat wordt geopend. De meeste airfryers hebben de optie om de temperatuur zelf te bepalen. Ook kun je vaak bepalen hoelang de airfryer op dit temperatuur moet blijven.

Voordelen airfryer gezondheid

Een airfryer heeft diverse voordelen en dit zijn er dan ook aardig wat. Sommige van deze voordelen zorgen er dan ook voor dat men koken met een airfryer als gezonder ervaart dan frituren. Het is namelijk zo dat je geen frituurolie en dus geen frituurvet nodig hebt wanneer je bepaalde etenswaren klaar wilt maken met de airfryer. Dit zorgt ervoor dat er een stuk lastiger overgewicht wordt veroorzaakt. Welke je airfryer je ook koopt; het concept is hetzelfde.

Wat betreft het vet is de airfryer dus zeker gezonder dan de frituurpan, maar dit is nog niet alles. Het is namelijk niet zo dat als je met een airfryer kookt de snack die je kookt automatisch gezond wordt, wat vaak wel zo wordt gezien. Als hetgeen dat je kookt met de airfryer van zichzelf een gezond voedingswaar is, dan blijft het ook in de airfryer gezond en wordt het geen product dat veel vetten bevat, in tegenstelling tot bij frituren.

Als een product van zichzelf al ongezond is zorgt de airfryer niet dat dit product ineens wel gezond wordt. Wel zorgt de airfryer dat er zo min mogelijk vitamines ontsnappen. Dit is ook een groot voordeel ten opzichte van frituren. Mede hierdoor is koken met de airfryer wel gezonder dan frituren.