keuken pimpen met plakfolie

Je keuken pimpen met plakfolie

Geplaatst door

Ben jij de look van je keuken ook zat maar heb je geen budget om je keuken te vervangen? Wist je dat je, zolang de ondergrond glad en vlak is, keukenkastjes kunt beplakken met plakfolie. Plakfolie is vaak lowbudget en hierdoor kun je voor een veel kleiner bedrag je keuken pimpen. Een nieuwe keuken kost al gauw duizenden euro’s en dat ligt natuurlijk niet altijd voor het grijpen. Folie is opzich heel gemakkelijk te plakken maar het is wel een precies klusje waar je jouw aandacht bij moet houden.

Welke look past bij mij?

Twijfel je wat er bij jou past? Stem dit dan af met je interieur. Heb je veel accessoires in huis staan? Dan is het misschien handig om rustige folie op de kastjes te plakken. Dit omdat je zo een balans creëert in je huis. Je houdt dan je keuken rustig en geordend. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een print te gebruiken op je keukenkastjes. Het leuke hiervan is dat het geheel gelijk opgefleurd wordt hierdoor. Superleuk toch?

Hoe plak je folie op?

Natuurlijk is de grote vraag hoe je de folie nou precies opplakt. Zoals we hierboven al vernoemd hebben is het plakken van folie eigenlijk best gemakkelijk. Als je onze stappen volgt moet het helemaal goed komen! Bedenk wel dat je echt even de tijd moet nemen om te gaan plakken. Wij raden aan het niet in een overhaast uurtje te proppen. Dit scheelt een hoop stress als het uiteindelijk door de haast niet lukt.

Benodigdheden voor het plakken:

  • Rolmaat
  • Rakel
  • Stanleymesje
  • Plantenspuit met water
  • Handdoeken

1: Op maat maken

Om te kunnen starten is het belangrijk dat je het oppervlak goed op meet. Als dit is gedaan snijd je de folie op maat maar wel 1 á 2 centimeter groter dan jouw maat. Dit kan later weggesneden worden maar je kunt beter te veel dan te weinig hebben.

2: Reinigen van de ondergrond

Om de folie goed te laten hechten is het belangrijk dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Dit kan gemakkelijk gedaan worden met warm water en een druppeltje afwasmiddel. Reinig het raam en de kozijnen nu grondig. Zo zullen de vuil en stofdeeltjes niet in de weg zitten met plakken.

3: Maak het raam nat

Om het plakken te vergemakkelijken is het aan te raden het raam goed nat te maken met water. Hiervoor komt de plantenspuit goed van pas omdat je het zo zonder knoeien op kan spuiten.

4: Beschermlaag folie

Om het folie goed te houden en te voorkomen dat het niet vastplakt op de rol zit er een beschermlaag op. Het is tijd om deze nu te verwijderen maar doe dit niet in één keer maar in stukken van 5 á 10 centimeter. Dit voorkomt dat het folie aan elkaar zal plakken.

5: Plakfolie aanbrengen

Nu is het tijd te gaan plakken. Begin in een hoek en werk dit steeds verder uit.

6: Water wegvegen

Als het folie zit hoe je het graag wilt hebben moet het water nog verwijderd worden. Leg een handdoek onder het oppervlak neer want er kan nog best wel wat water vrijkomen. Als je dit hebt gedaan strijk je met een rakel van het midden naar de zijkanten het water eronder uit.

7: De puntjes op de i

Ben je helemaal klaar? Dan kun je, als je hiervoor hebt gekozen, het overtollige aan folie wegsnijden met een Stanleymesje. Nu ben je klaar en kun je genieten van het eindresultaat!