Iedereen die in de keuken werkt, heeft een vlijmscherp mes nodig. Omdat het voedsel in blokjes,
partjes of plakjes moet worden gesneden. Ook moet het mogelijk zijn om keukenkruiden fijn te
hakken. Met een bot keukenmes is dit geen pretje. Een scherp en robuust koksmes is vereist. Er zijn
keukenmessen in allerlei uitvoeringen, met stalen en keramische lemmeten. Op internet vind je
diverse sites die goede keukenmessen en keukengerei verkopen. Over wat het beste is lopen de
meningen nogal uiteen. Bij het overwegen van keramische en stalen messen hebben beide soorten
messen hun voor- en nadelen.
Koksmes met keramisch snijvlak
Een eersteklas alternatief voor stalen messen zijn keramische messen voor zowel professionals als
huisvrouwen en amateur koks. De smaak- en geurloze keramische messen zijn een geweldig
keukengerei, vooral voor mensen met allergieën. Andere pluspunten zijn zuurbestendigheid en
duurzaamheid. De messen kunnen in de vaatwasser worden gewassen en zijn roestbestendig. De
structuur van het oppervlak zorgt ervoor dat de keramische messen buitengewoon scherp zijn en op
deze manier kunnen vis en ander voedsel eersteklas worden gesneden. Het vederlichte keramische
mes voor professionals ligt perfect in de hand. Nadeel is de kwetsbaarheid bij vallen. De schede
breekt snel als het koksmes op de tegelvloer valt. Door de hardheid van de snijkant moet deze
worden geslepen met een diamantslijper om het mes weer scherp te krijgen.
Keukenmessen van Damascus staal
Damascus-messen zijn toonaangevend op het gebied van messen met stalen lemmeten. De snijkant
is gemaakt van Damascus staal. Bij het maken van de schede wordt het Damascus staal een paar keer
gevouwen, waardoor de bijzondere nerf ontstaat. Door de speciale legering wordt buigen of zelfs
breken voorkomen. De snijkant is aan beide zijden geslepen en daardoor bijzonder scherp. Zelfs
tomaten zijn gemakkelijk te snijden. De allrounder is een koksmes dat (in tegenstelling tot een
keramisch mes) geschikt is voor alle soorten voedsel. De Damascus-messen houden echter niet van
harde oppervlakken van steen of glas. Voor het slijpen wordt een goede steen gebruikt. Aangezien
beide koksmessen hun voor- en nadelen hebben, beslist de ervaring uiteindelijk. Probeer beide
soorten messen een tijdje uit om te kunnen bepalen wat voor jou het beste mes is.