Keuken inrichten? Volg onze handige tips op!

Geplaatst door

De keuken vormt een belangrijke ruimte in huis. Je gebruikt de keuken iedere dag. Of het nu om kleine keukens in Amsterdam gaat of om grote landelijke keukens in Bergen: het maakt niet uit. Een keuken moet er mooi uit ziet, maar ook praktisch zijn. Hou bij het indelen rekening met de 5 belangrijke werkzones waaraan een keuken moet voldoen. Lees gauw verder en ontdek het zelf.

Zone 1: Spoelen en afval

Het centrale punt van de keuken is de spoel- en afvalzone. Ben je rechtshandig? Dan is het slim om de vaatwasser aan de linkerkant van de spoelbak te plaatsen. Schraap of spoel de etensresten eenvoudig van je vaat en zet het meteen met je linkerhand in de vaatwasser. Hierdoor hoef je de vaat niet eerst nog op het werkblad plaatsen. Ideaal toch?

Zone 2: Voorbereiden

Wil je de keuken optimaal inrichten? Dan kun je de voorbereidingszone het beste aan de rechterkant van de spoel- en afval zone plaatsen. In deze zone maak je gebruik van een werkblad voor het hakken, snijden, kneden enzovoort. Rondom de voorbereidingszone kunnen de lades en opbergkasten worden gebruikt voor het opbergen van keukenspullen, zoals messen, snijplanken etc. Hierdoor heb je alles binnen handbereik en je zult merken dat dit erg prettig werkt.

Zone 3: Koken

De kookzone bestaat uit een kookplaat en oven of magnetron. Deze zone richt je in op basis van jouw behoeften. Wanneer je de oven of magnetron niet vaak gebruikt, hoef je deze niet perse in de kookzone te plaatsen. Bij de kookplaat wil je de potten, pannen en keukengerei ook binnen handbereik hebben. Houdt hier rekening mee!

Zone 4: Voorraad

De voorraadzone ligt vaak dichtbij de kookzone. Tijdens het koken is het namelijk erg handig dat je snel bij de koelkast kunt voor bepaalde producten. Bekijk of je de koelkast een centrale plaats wilt laten innemen in de keuken. Want ongemerkt maak je ontzettend vaak gebruik van de koelkast op een dag.

Zone 5: Opbergen

Tot slot heb je altijd nog spullen die je niet dagelijks nodig hebt, maar die wel in de keuken moeten worden opgeborgen worden. Deze zone hoeft geen centrale plaats te krijgen. Maar hou er wel rekening mee dat deze zone waarschijnlijk de meeste ruimte in beslag neemt.

Wil je meer weten over het indelen van je keuken? Of wil je een persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact op met Tuijps, de keukenspecialist van Noord Holland.