Koken voor een grote groep in een kleine keuken

Koken voor een grote groep in een kleine keuken?

Geplaatst door

Krijg je binnenkort een grote groep vrienden (of familie) over de vloer voor een gezellig diner, maar gaan je haren nu al overeind staan bij het idee dat je voor de hele groep het avondeten moet verzorgen in jouw veel te kleine keuken? Dan ben je zeker niet alleen. Veel mensen worstelen met de beperkte ruimte die ze hebben in de keuken. Maar met onze tips kun je gegarandeerd het beste diner ooit klaarmaken voor een grote groep gasten. Benieuwd hoe? Lees dan vooral verder.

Neem de tijd

Als je een grote groep mensen verwacht die allemaal bij jou komen eten, is het verstandig om echt de tijd te nemen om het menu klaar te maken. Zijn er gerechten die je ‘s middags al kunt klaarmaken? Doe dit dan ook, zodat je het ‘s avonds alleen nog even hoeft op te warmen. Als jouw gasten eenmaal gearriveerd zijn is het logisch dat jij nog lekker aan het kokkerellen bent, maar je wilt natuurlijk ook jouw gasten voorzien van drinken. Het is dan een idee om een drankdispenser op tafel te zetten. Jouw vrienden of familie kunnen dank zelf hun drankjes inschenken zodat jij je kunt focussen op het diner. Het is natuurlijk hartstikke zonde als je uren in de keuken hebt gestaan en uiteindelijk het vlees aanbrandt. 

Maak gebruik van de hele keuken

Het is verstandig om goed na te denken over het menu wat je wilt gaan serveren. Kies daarom gerechten uit die allemaal verschillende bereidingswijzen vereisen zodat je niet volledig afhankelijk bent van de oven. Als elk gerecht in de oven moet is de kans groot dat het eerste gerecht wat je hebt klaargemaakt al koud is tegen de tijd dat je deze aan jouw gasten kunt serveren. Werk daarom een menu uit met recepten die op het fornuis kunnen worden bereid, die helemaal niet hoeven te worden gekookt of die van tevoren koud, of op kamertemperatuur kunnen worden geserveerd.  

Een beetje valsspelen is oké

Het is hard werken om een lekkere maaltijd voor een menigte op tafel te zetten. Dus waarom niet een beetje “valsspelen” voor wat extra hulp? Koop een paar (bij)gerechten die je enkel in de magnetron of op het fornuis hoeft op te warmen. Dat scheelt namelijk een hoop tijd die je weer kunt besteden voor het maken van andere gerechten. Speciaalzaken als een traiteur of groenteboer bijvoorbeeld hebben onwijs lekkere maaltijden en gerechten die vers gemaakt worden in de winkel en die jij enkel hoeft te verwarmen. Ideaal toch? 

BYOF (Bring your own food)

Deze tip is ook echt geweldig! We zien het al regelmatig gebeuren bij borrels en feestjes waarbij gevraagd wordt om je eigen drank mee te nemen. Wanneer je met een grote groep vrienden gaat dineren bij jou thuis, kun je natuurlijk ook vragen om iedereen wat mee te laten nemen. 

Succes

We wensen jou in ieder geval veel succes bij het koken voor een grote groep mensen in jouw kleine keuken en vergeet niet om plezier te hebben, want daar draait het uiteindelijk allemaal om!