Rioolproblemen

Rioolproblemen: dit zijn de oorzaken

Geplaatst door

Iedereen weet vast dat het erg vervelend is om een verstopt riool of andere rioolproblemen te hebben.  Dit kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Het is daarom dan ook verstandig om een riool te ontstoppen, wanneer het afvalwater niet meer goed aan het weglopen is. Als je een verstopt riool niet ontstopt, kan dit de dagelijkse gang van zaken in een huishouden namelijk behoorlijk verstoren. Benieuwd wat je moet doen om een verstopt riool te voorkomen en te verhelpen? Je leest het in deze blog.

Problemen bij het riool

Bij een riool kunnen verschillende problemen aan de orde zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn verstopping van het riool, een scheur in het riool, of stank in de afvoer van het riool, of rioolvliegjes. Aan het begin vallen deze problemen vaak niet zo op en heb je misschien niet door dat ze er zijn. Deze problemen worden meestal pas zichtbaar als er al veel schade is geleden. In die gevallen is het belangrijk om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Anders wordt het probleem alleen maar groter en kan het ook een duur grapje worden.

Voorkomen van rioolproblemen

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten wat de oorzaken kunnen zijn van een verstopping van het riool. Wanneer je de oorzaken namelijk kent, is het ook gemakkelijker om ervoor te zorgen dat een riool niet of minder snel verstopt raakt. Het is goed om te weten dat je een riool moet gebruiken waar deze voor bedoeld is. Het is dus niet zo dat je alles maar kunt weggooien en een riool. Wat je niet in een riool moet weggooien, zijn bijvoorbeeld spullen die moeilijk zijn om af te breken. Een voorbeeld hiervan is schoonmaakdoekjes. Je hebt bijvoorbeeld net het toilet of iets anders schoongemaakt en je wil graag zo snel mogelijk van die vieze doek af.Heel logisch, want de geur is vaak niet zo aangenaam. Misschien is het dan logisch voor jou om deze weg te gooien in het toilet, maar dat moet je dus niet gaan doen. Het riool zal hier namelijk verstopt van gaan raken. Niet de bedoeling dus! Hetzelfde geldt voor spullen die veel chemicaliën bevatten. Ook deze zijn niet geschikt om door het riool te gooien, om precies dezelfde reden: ook hiervan kan het riool verstopt raken. Ook kan het zijn dat dat het riool hiervan beschadigd raakt. Gebruik dus een riool alleen waarvoor het bedoeld is.

Verstopping van het riool: dit zijn eventuele oorzaken

De verstopping van een riool kan veroorzaakt worden door een kapotte rioolaansluiting in de woning, zoals een gootsteen. Als andere waterbronnen wel goed hun werk doen, zoals de wc of het toilet, kun je ervoor kiezen om de gootsteen schoon te maken of zelf te ontstoppen met een ontstopper. Een verstopping van het riool kan ook veroorzaakt worden door meerdere kapotte afvoeraansluitingen. In deze gevallen is er meestal sprake van grotere problemen. Hiervoor is het belangrijk om te onderzoeken waar het probleem precies ligt.