Waar rekening mee houden bij lampen kopen?

Geplaatst door

Het spreekt voor zich dat iedereen in zijn of haar woning nood heeft aan een bepaalde vorm van verlichting. In de praktijk maken we op dit vlak een onderscheid tussen twee verschillende verlichtingsvormen. Het gaat hierbij enerzijds om functionele verlichting en anderzijds om sfeerverlichting. Dit is absoluut een belangrijk punt om rekening mee te houden op het ogenblik dat je ervoor kiest om één of meerdere lampen te kopen. Is het voor jou niet meteen duidelijk welke lampen jij nu het beste kunt kopen voor in jouw interieur? In dat geval is het altijd een aanrader om rekening te houden met de onderstaande informatie.

Welk type lamp wil je graag kopen?

In eerste instantie spreekt het voor zich dat je goed zal willen nadenken over het type lamp waar je gebruik van gaat maken. Het spreekt namelijk voor zich dat er op de markt heel wat verschillende soorten lampen zijn terug te vinden. Op dit vlak kan je dan ook kiezen voor:

  1. Hanglampen;
  2. Plafondlampen;
  3. Staande lampen;
  4. Tafellampen;

Ben je op zoek naar functionele verlichting waarbij één enkele lamp er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat de volledige ruimte wordt verlicht? In dat geval is het interessant om gebruik te maken van een hanglamp. Wil je eerder in een gezellig zithoekje een leuk boek kunnen lezen? In dat geval kan het weer interessanter zijn om gebruik te maken van een tafellamp of een staande lamp. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat de functie van de lamp bepalend is voor het type welke je uiteindelijk zal willen kopen.

Lampen in verschillende materialen

Lampen kunnen in de praktijk vervaardigd zijn uit tal van verschillende materialen. Dit betekent concreet dat er lampen aangekocht kunnen worden die zijn gemaakt van hout, maar even goed van leder, metaal, chroom, kunststof en zelfs veiligheidsglas. Bovendien spreekt het voor zich dat er eveneens lampen zijn die (deels) zijn vervaardigd uit onder meer textiel, marmer, polyester en zelfs beton. Het spreekt voor zich dat het materiaal waaruit de lamp bestaat niet alleen bepalend is voor de uitstraling waarover ze beschikt, maar ook voor de levensduur. Het mag dan ook duidelijk zijn, denk altijd goed na voordat je over gaat tot het kopen van een bepaalde lamp voor in je interieur.

Let op het soort fitting waar gebruik van wordt gemaakt!

Op het ogenblik dat je één of meerdere nieuwe lampen voor in huis gaat bestellen zal je uiteraard ook rekening willen houden met de fitting waar deze over beschikken. Op vlak van fitting kan er een keuze worden gemaakt tussen E14, E27 en E40. Bovendien spreekt het voor zich dat je er ook altijd voor kan kiezen om lampen te kopen waarbij de fitting in de lamp is geïntegreerd. Wil je er bovendien absoluut zeker van zijn dat je nieuwe lampen er niet voor zullen zorgen dat het verbruik (aanzienlijk) zal toenemen? In dat geval is het altijd een goed idee om te kijken in de richting van LED-verlichting. Zo kan je niet alleen genieten van een lekker warm licht, maar komt het ook nog eens de energiefactuur ten goede.