lekkage in de keuken

Wat te doen bij een lekkage in de keuken?

Geplaatst door

Bij lekkages is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verhelpen. In keukens kunnen zich verschillende soorten lekkages voordoen. Denk niet alleen aan een lekkende waterleiding, maar bijvoorbeeld ook aan een lekkage rond de gasaansluiting van het fornuis. Waar dit eerste type lekkage voornamelijk voor materiële schade zorgt, kan het tweede soort ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Een koolmonoxidevergiftiging ligt op de loer, wanneer de ruimte onvoldoende geventileerd wordt. In dit artikel lees je meer over hetgeen je het beste kunt doen bij een lekkage in de keuken.

Lekkage zo snel mogelijk laten opsporen

Allereerst is het belangrijk zo snel mogelijk naar de bron van een lekkage te zoeken. Dit is vaak niet eenvoudig. Loodgieters kunnen een lekdetectie voor je uitvoeren, om op basis van de uitkomst daarvan direct voor een oplossing te zorgen. Bij een gaslekkage is het verstandig om tot de komst van de loodgieter de gasleiding af te dichten. Draai de kraan in de meterkast dicht. Bij een lekkende waterleiding is dit minder noodzakelijk. Het kan voldoende zijn om een vochtige doek rond de plek van de lekkage te binden. Een verergering van de schade kan zo voorkomen worden.

Leidingen vervangen bij een lekkage in de keuken

Vaak is het bij een lekkage in de keuken noodzakelijk om de leidingen te vervangen. Het vervangen van de leiding voorkomt dat er nog meer gas de ruimte in kan stromen. Evenals dat wordt tegengaan dat er al snel een verergering van de vochtschade optreedt in de keuken. Vochtschade uit zich bijvoorbeeld in houtrot, maar ook in gele tot bruine vlekken op de wanden. Ze vormen de ideale voedingsbron voor schimmels. Geen fijn idee in de keuken! Een loodgieter kan hulp bieden bij het vervangen van leidingen. Het is geen eenvoudige klus. Pas bijvoorbeeld goed op voor speling tussen twee leidingstukken.