Het is een nare verrassing als je thuiskomt en je ziet een laag water op je keukenvloer staan. Lekkage, net waar je op zat te wachten… Tijd om je verzekeringspolissen erbij te pakken. Want wat wordt eigenlijk vergoed? En door wie? Moet je nu bij je opstalverzekeraar of je inboedelverzekeraar zijn?
Keuken valt onder opstalverzekering
Spullen die ‘aard- en nagelvast’ zitten, vallen onder je opstalverzekering. Iedere huiseigenaar is verplicht om een dergelijke verzekering af te sluiten. Woon je in een huurhuis? Dan heeft de verhuurder een opstalverzekering af moeten sluiten. Aangezien je wel kunt stellen dat je keuken aard- en nagelvast zit (als het goed is tenminste), valt deze schade onder de opstalverzekering. Schade aan bijvoorbeeld meubels (eettafel, eetkamerstoelen, et cetera) valt onder de inboedelverzekering.
Welke waterschade is gedekt?
De meeste opstalverzekeringen en inboedelverzekeringen vergoeden drie soorten schade ontstaan door water:
- Schade veroorzaakt door leidingwater : bijvoorbeeld water uit je cv-installatie of waterleiding. Of schade die is ontstaan door het kapotvriezen van waterleiding of cv-buizen.
- Schade door neerslag: bijvoorbeeld regen, sneeuw, hagel en smeltwater.
- Schade door indirecte neerslag: bijvoorbeeld grachten en sloten die overgelopen zijn door hevige neerslag, waardoor het water je huis in is gelopen.
Bij alle soorten schade is het wel belangrijk om te weten dat verzekeraars alleen onvoorziene schade vergoeden. Als je een raam open hebt laten staan tijdens een heftige regenbui, dan moet je de hierdoor ontstane schade zelf betalen. Of als je in de winter een paar weken op vakantie gaat, de waterleiding niet aftapt en vervolgens je waterleidingbuizen kapotvriezen. De rekening is dan voor jou. Achterstallig onderhoud is ook een reden voor verzekeraars om niet uit te keren. Laat daarom regelmatig je cv-ketel controleren (minimaal eens per jaar), sluit dakramen als je van huis gaat en zorg ervoor dat je dakgoten schoon zijn.
Wat moet je doen bij een lekkage in je keuken?
Na de eerste schrik (en misschien de nodige krachttermen) zal je toch in actie moeten komen. Probeer te achterhalen waar het water vandaan komt en pak de oorzaak zo spoedig mogelijk aan. Lukt het je niet om de oorzaak van de lekkage te achterhalen of deze zelf te stoppen? Bel dan zo snel mogelijk een loodgieter. Als de oorzaak van de lekkage eenmaal is aangepakt, laat je alles drogen. Herstel de schade niet, want dan kan je verzekeraar er niets meer mee. Nu is het tijd om de telefoon te pakken en je verzekeraar te bellen. Je opstalverzekeraar, als je alleen schade hebt aan de keuken zelf. Als er ook schade is aan meubels, dan bel je ook naar de inboedelverzekeraar. De verzekeraar stuurt vervolgens een inspecteur, die gaat beoordelen hoe de schade is ontstaan (is het wel onvoorzien) en of er wel of niet een vergoeding wordt uitgekeerd.
Grote premieverschillen
Omdat er grote verschillen in premie zijn tussen inboedelverzekeringen is een inboedelverzekering vergelijken niet onverstandig. Hierdoor zie je snel wat de beste verzekering is voor in jouw situatie. Kies je voor de goedkoopste of ga je voor kwaliteit en kies je de beste? De keuze is aan jou.